KETUA Pegawai Eksekutif (CEO) kelab Brighton, Paul Barber, memberi bayangan penyerang Evan Ferguson boleh meninggalkan kelab itu walaupun baru-baru ini telah menandatangani kontrak baru.

Bintang Ireland berusia 19 tahun itu muncul sebagai pemain tetap Liga Perdana Inggeris musim lalu dan telah mencatatkan 15 gol dalam 43 perlawanan untuk pasukan South Coast.

Prestasi cemerlangnya pada permulaan kempen ini telah mengaitkannya dengan perpindahan bernilai £100 juta (RM586.5 juta) ke pasukan seperti Manchester United dan Tottenham.

Namun, harapan untuk menariknya keluar daripada pasukan Seagulls tergugat awal bulan ini apabila dia menandatangani kontrak baru selama enam tahun untuk mengekalkannya di bawah kontrak sehingga 2029.

Ketua Pegawai Eksekutif Brighton, Paul Barber mengakui Ferguson dibenarkan berhijrah pada masa hadapan.

Walau bagaimanapun, CEO Brighton, Barber enggan menolak kemungkinan perpindahan Ferguson ke pasukan lain.

Bercakap kepada Soccerex TV, dia berkata: “Apabila kami boleh memberi mereka kontrak jangka panjang untuk memberi mereka jaminan, memberi kami jaminan, tetapi yang paling penting, dengan pemain muda, juga untuk membantu mereka terus belajar.”

“Pada satu tahap di masa depan, Evan akan bermain pada tahap yang lebih tinggi jika prestasinya berterusan seperti sekarang.”

“Kami mahu memastikan bahawa kami melakukan segala yang kami mampu untuk mempersiapkannya untuk itu. Bukan hanya di padang, tetapi di luar padang juga, memberikan sebanyak mungkin sokongan kepada Evan,” ujarnya.

Barber kemudiannya ditanya mengenai apa yang boleh dilakukan kelab untuk mengekalkan pemain seperti Ferguson di Amex. Dia berkata: “Saya rasa, seperti yang saya pernah katakan dulu, semakin tinggi tahap yang kami mainkan, semakin banyak peluang yang kami miliki untuk mengekalkan pemain utama kami untuk jangka masa yang lebih lama.”

Evan Ferguson menarik minat beberapa kelab besar Liga Perdana Inggeris.

“Ini tidak bermakna bahawa kami boleh mengekalkan mereka selama-lamanya, kerana pemain akan mempunyai cita-cita mereka sendiri terhadap kelab yang mereka mahu bermain, liga yang mereka mahu bermain, dan pertandingan yang mereka ingin sertai. Dan kami perlu menghormati keputusan itu.

“Dan saya percaya, dan Tony Bloom (pengerusi Brighton) percaya, jika kami boleh menunjukkan kepada pemain landasan yang jelas, bukan sahaja melalui kelab kami tetapi juga di luar kelab kami, itu sebenarnya akan membantu kami menarik pemain muda lain pada masa akan datang ke kelab kami juga,” tambah Barber.

Terdahulu, Ferguson telah menyertai Brighton dari Bohemians pada 2021 setelah membuat penampilan sulungnya untuk pasukan Ireland ketika berusia 14 tahun dalam satu perlawanan persahabatan menentang Chelsea.

Lima tahun kemudian, dia telah menjaringkan tiga gol dalam lapan penampilan untuk Ireland dan merupakan penjaring terbanyak Brighton dalam liga pada musim ini.

Pasukan di bawah kendalian Roberto De Zerbi itu menduduki tempat kelapan dalam jadual Liga Perdana Inggeris dan kedua dalam kumpulan Liga Europa. Mereka kembali selepas cuti antarabangsa dengan lawatan ke Nottingham Forest pada Sabtu, sebelum pergi ke AEK Athens pada 30 November depan