JUARA bertahan Itali tumbang di Euro 2024 dan memaksa penjaga gawangnya, Gianluigi Donnarumma memohon maaf kepada penyokong. Namun, permohonan maaf itu ditolak.

Itali tidak banyak diberikan ruang dalam pertarungan menentang Switzerland. Mereka diberi tekanan lebih dan dibolosi dua kali oleh Remo Freuler dan Ruben Vargas.

Walaupun Donnaruma tidak melakukan beberapa penyelamatan yang cemerlang, Itali tetap menelan kekalahan.

Selepas perlawanan, Donnarumma terus ke tempat penonton penyokong Itali. Donnarumma kemudian menunjukkan isyarat meminta maaf, dipetik dari Football Italia, tetapi permohonan maaf itu ditolak oleh peminat Itali yang masih marah.

Donnarumma juga memahami sikap penyokong. Dalam situasi kemelut ini, Donnarumma mengakui tidak boleh berbuat apa selain cuba memohon maaf.

“Kami hanya boleh memohon maaf kepada semua orang. Ini benar-benar menyakitkan. Kami mengecewakan hari ini dan Switzerland benar-benar layak untuk menang, jadi tiada apa lagi yang boleh dikatakan,” kata Donnarumma kepada RAI Sport, dipetik dari Football Italia.

Donnarumma mengakui Itali kalah dalam kualiti kepada Switzerland pada pusingan 16 Euro 2024. Itali tidak dapat memberikan tentangan sengit.

“Pada separuh masa pertama kami kehilangan bola dengan mudah, kami memberi mereka banyak ruang dan kami tidak menekan dengan betul.

“Kami bergelut sepanjang perlawanan. Pada penghujung perlawanan apabila mereka bermain lebih dalam supaya kami boleh mengambil inisiatif. Tetapi kami sepatutnya melakukannya pada permulaan,” kata penjaga gol Paris Saint Germain itu.

Vargas melepaskan tendangan ke gawang Itali. (sumber foto : Euro 2024)

Donnarumma juga berharap Itali dapat belajar banyak daripada kekalahan ini untuk pulih pada masa hadapan.

“Terdapat ramai pemain muda berbakat dalam pasukan ini yang memerlukan pengalaman, supaya mereka boleh beraksi dengan baik pada masa hadapan.

“Saya sedar bahawa sukar untuk menerima kata-kata itu pada masa ini, tetapi kami perlu melihat ke masa depan,” kata Donnarumma.