MAJLIS Olimpik Malaysia (MOM) merakamkan setinggi-tinggi tahniah kepada Prof. Datuk Dr. Md Amin Md Taff atas pelantikan semula sebagai Naib Canselor Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) untuk penggal kedua, berkuat kuasa dari 1 Julai 2024 hingga 30 Jun 2026.

Dr. Md Amin, seorang alumni yang dihormati dari UPSI, telah memperoleh Ijazah Sarjana Muda Sains Sukan pada tahun 2000. Beliau melanjutkan pelajaran dengan memperoleh ijazah Sarjana Pendidikan Luar dari Universiti Otago, New Zealand pada tahun 2004 dan PhD dalam Pengurusan Taman dan Rekreasi Luar dari Universiti Putra Malaysia (UPM) pada tahun 2010.

Beliau telah berkhidmat sebagai pensyarah di Fakulti Sains Sukan dan Kejurulatihan UPSI selama bertahun-tahun, sebelum dinaikkan pangkat ke jawatan Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) pada tahun 2017. Selepas itu, beliau dilantik sebagai Naib Canselor untuk tempoh tiga tahun, dari 24 Jun 2021 hingga 23 Jun 2024.

Semasa penggal pertama sebagai Naib Canselor, Dr. Md Amin mengetuai pengurusan tertinggi dalam melaksanakan beberapa siri pembangunan dan penambahbaikan untuk UPSI. Pelantikan semula beliau untuk penggal kedua akan membolehkan beliau meneruskan rancangan memperkasakan UPSI sebagai universiti awam terkemuka yang memberi tumpuan kepada pendidikan di Malaysia.

“Dr. Md Amin sememangnya layak untuk dilantik semula sebagai Naib Canselor UPSI berdasarkan kepimpinan berwawasan dan dedikasi beliau terhadap pendidikan,” kata Tan Sri (Dr.) Mohamad Norza Zakaria, Presiden MOM.

“Kami menghargai sokongan tidak berbelah bahagi beliau terhadap Pergerakan Olimpik, yang telah memainkan peranan penting dalam menandatangani MOU antara MOM dan UPSI serta dalam sambutan besar Hari Olimpik di UPSI pada Ahad, 23 Jun 2024,” tambah Norza.

Dr Md Amin (kiri) ketika memulakan Larian Hari Olimpik di Bandar Sukan UPSI pada 23 Jun lepas.

“Kami berharap dapat mengaktifkan lebih banyak kerjasama dengan UPSI, institusi pengajian tinggi pertama di Malaysia yang dilibatkan MOM sebagai rakan strategik untuk mempromosikan Pergerakan Olimpik di negara ini,” kata beliau lagi.

 

FOTO : FACEBOOK MOM