PASUKAN ‘Sons of the Mountains’  telah menyertai Piala Asia 2024 tetapi gagal menunjukkan prestasi yang memuaskan.

Dalam tiga perlawanan, pasukan Kyrgyzstan hanya berjaya mengutip mata dalam satu perlawanan sahaja, seri dengan Oman. Mereka tewas kepada Thailand dan Arab Saudi dengan keputusan yang sama, 0-2.

Dalam kelayakan Piala Dunia 2026, Kyrgyzstan memulakan kempen dengan kekalahan di tempat lawan kepada Malaysia dengan skor 3-4.

Bagaimanapun, dalam tiga perlawanan seterusnya, pasukan bimbingan Stefan Tarković berjaya mengutip mata maksimum. Mereka menewaskan Oman di tempat sendiri dengan keputusan tipis 1-0 dan mengalahkan Chinese Taipei dua kali – 2-0 di tempat lawan dan 5-1 di tempat sendiri.

Image

Dengan 10 mata, Kyrgyzstan kini menerajui kumpulan, berkongsi mata yang sama dengan Oman.

Manakala, pasukan Malaysia turut menyertai Piala Asia 2024 tetapi gagal mencapai keputusan yang membanggakan. Dalam kumpulan bersama Korea Selatan, Bahrain, dan Jordan, skuad Harimau Malaya hanya berjaya mengutip satu mata, seri dengan Korea Selatan (3-3) dalam perlawanan ketiga.

Perlawanan menentang Bahrain (0-1) dan Jordan (0-4) berakhir dengan kekalahan untuk pasukan bimbingan Kim Pan-gon.

Dalam dua pusingan pertama kelayakan Piala Dunia, Malaysia mengutip mata maksimum dengan menewaskan Kyrgyzstan di tempat sendiri (4-3) dan Chinese Taipei di tempat lawan (1-0). Namun, dalam dua perlawanan seterusnya, Malaysia tewas dua kali kepada Oman dengan keputusan yang sama, 0-2.

Kini, pasukan Harimau Malaya berada di tempat ketiga dalam kumpulan, tiga mata di belakang duo pendahulu.

Malaysia naik ke tangga 130 ranking Fifa selepas benam Republik Kyrgyz

Malaysia pernah naik ke tangga 130 ranking Fifa selepas benam Kyrgyzstan dalam aksi di Bukit Jalil, November tahun lepas.

Fakta Menarik dan Sejarah Pertemuan

  • Dalam perlawanan kelayakan pertama, Kyrgyzstan tewas kepada Malaysia di tempat lawan dengan skor 3-4.
  • Sebelum ini, kedua-dua pasukan pernah bermain dalam perlawanan persahabatan pada Oktober 2018, di mana Kyrgyzstan menewaskan Malaysia di tempat lawan 1-0.
  • Dalam tiga perlawanan terakhir di tempat sendiri untuk Kyrgyzstan, kedua-dua pasukan berjaya menjaringkan gol.

Dengan rekod pertemuan yang sengit dan prestasi semasa kedua-dua pasukan, perlawanan ini dijangka berlangsung dengan penuh debaran dan aksi menarik.