PENGURUS Chelsea, Emma Hayes merasakan pasukannya telah ‘dirompak’ selepas mereka diikat seri 2-2 di Real Madrid dalam perlawanan pembukaan Liga Juara-Juara.

Dalam perlawanan tanpa penggunaan video bantuan pengadil (VAR) itu, Real menyamakan kedudukan melalui sepakan penalti Olga Carmona pada minit ke-79 yang diberikan oleh pengadil Frida Klarlund, berikutan tindakan Jessie Fleming ke atas Athenea del Castillo yang menurut Hayes jelas berlaku di luar kotak penalti.

Pengurus Chelsea itu juga tidak berpuas hati dengan gol Niamh Charles yang dibatalkan pada masa tambahan, kelihatan disifatkan sebagai ofsaid, menekankan bahawa Charles berada pada posisi onside dan Sam Kerr tidak mengganggu penjaga gol Misa Rodriguez.

Hayes memberitahu wartawan di Sepanyol: “Saya dapat lihat dari bangku simpanan bahawa terjahan (untuk keputusan penalti) berlaku di luar kotak. Jadi saya terkejut betapa mereka yang mengurus permainan tidak dapat melihatnya.”

“Sudah tentu, mungkin Jessie tidak sepatutnya menerajang di kawasan tersebut, tetapi ia jelas berlaku di luar kotak. Pada tahap ini apabila anda mengawal permainan dan keputusan penting seperti itu menentang anda, ia menyukarkan.”

Niamh Charles celebrates her goal on the night

Niamh Charles meraikan golnya pada malam itu.

Mengenai insiden masa kecederaan, dia menambah: “Kami menjaringkan gol yang benar-benar sah dengan Niamh Charles yang jelas berada beberapa meter pada posisi onside. Ini memalukan.”

“Saya terpaksa menyemak mengapa ia dibatalkan. Adakah itu Niamh? Tidak. Adakah itu Sam (Kerr) mengganggu penjaga gol? Dia berjarak kira-kira tujuh meter dari penjaga gol, jauh dari penjaga gol.”

“Saya tidak dapat memahami keputusan itu sama sekali. Saya rasa kita telah dirompak dari perlawanan 3-1. Anda tidak boleh (minta penjelasan pengadil pada sepenuh masa). Anda tidak dibenarkan berbual dengan pegawai. Tidak boleh bercakap dengan mereka di sana (di padang), tidak boleh berbual mengenainya di sini (kepada media).”

“Bagi saya, saya akan memberi tumpuan kepada prestasi, saya hanya boleh mengawalnya. Semua orang melihat keputusan tersebut, anda tidak perlu saya mengulas lebih lanjut,” ujar Hayes.

Sam Kerr scored to put Chelsea 2-1 up but controversial decisions denied her side a win at Real Madrid

Sam Kerr menjaringkan gol untuk meletakkan Chelsea 2-1 tetapi keputusan kontroversi menafikan pasukannya menang di Real Madrid.

Real mendahului di Stadium Alfredo Di Stefano melalui sepakan Carmona pada minit ke-10, penjaring gol bagi pasukan Sepanyol menentang England di final Piala Dunia musim panas sebelum Chelsea membalas dengan dua gol. Charles menyamakan kedudukan pada minit ke-41 dan kemudiannya mengatur gol Kerr pada minit ke-74.

Selepas Carmona menyamakan kedudukan dari sepakan penalti, Lauren James memukul palang gol kerana pelanggaran ofsaid ketika pasukan lawan gagal untuk mendapatkan permulaan kemenangan pada kempen Liga Juaa-Juara terakhir mereka sebelum Hayes meninggalkan jawatan pada akhir musim untuk kerjaya di Amerika Syarikat.

 

Hayes berkata: “Saya rasa persembahan kami dikawal dengan baik, terutamanya di luar laman sendiri di Eropah. Kami memiliki lebih banyak bola dan ia selesa. (Terdapat) hanya penyesuaian taktikal yang kami perlu buat (pada separuh masa) pivot tidak menjalankan perincian kecil di sana.”

“Secara keseluruhan, kami perlu lebih baik dalam sepertiga akhir. Saya rasa pasukan kami buat lebih baik (di separuh masa kedua). Kami memukul bar juga, kami sepatutnya menjaringkan gol dari itu. Kami mempunyai peluang, jadi kami harus kecewa dengan diri kami sendiri,” tambah Hayes.

Sementara itu, perlawanan hari Rabu dalam Kumpulan D juga menyaksikan Paris FC yang bertemu Chelsea dalam perlawanan kumpulan seterusnya di Stamford Bridge pada Khamis depan dikalahkan 2-1 di laman sendiri oleh pasukan Sweden, BK Hacken.