COLE Palmer mendedahkan bahawa pemain Chelsea ketawa dan bergurau mengenai insiden penalti yang menimbulkan kemarahan Mauricio Pochettino semasa kemenangan 6-0 mereka ke atas Everton.

The Blues mendahului 4-0 apabila mereka diberikan sepakan penalti sejurus sebelum minit ke-60 selepas Palmer tersadung di dalam kotak. Ketika dia masih terbaring, Noni Madueke dan Nicolas Jackson kedua-duanya bertengkar kerana mahu mengambil penalti dan bukannya Palmer, yang merupakan pengambil tetap.

Palmer akhirnya mengambil penalti dan menjaringkan gol, tetapi kedua-duanya, Jackson dan Madueke terpaksa dipisahkan oleh kapten kelab Conor Gallagher dan Malo Gusto ketika perdebatan diteruskan. Bercakap selepas perlawanan, Palmer, yang menjaringkan empat gol pada malam itu, menyatakan pandangan yang lebih ringan mengenai insiden itu.

Nicolas Jackson dan Noni Madueke merebut bola untuk mengambil sepakan penalti.(Sumber Gambar: Getty Images)

“Pemain lain mahu mengambilnya, tetapi saya adalah pengambil penalti tetap dan saya mahu mengambilnya,” katanya kepada Sky Sports. “Saya fikir kami menunjukkan semua orang mahu bertanggungjawab ia mungkin agak berlebihan, tetapi semua orang mahu menang – kami ketawa dan bergurau mengenainya.”

Itu adalah pandangan yang sama sekali berbeza dengan Pochettino, yang memberi amaran kepada pemainnya bahawa dia tidak akan membenarkan mereka berkelakuan seperti ini sekali lagi dan meminta maaf. Ia menjejaskan prestasi dan keputusan yang sangat mengagumkan untuk Chelsea, mencatatkan kemenangan terbesar mereka musim ini dalam proses itu.

“Ia memalukan, katanya. “Saya memberitahu pemain ketika kami tiba dari padang. Kami juga mengadakan pertemuan dengan semua kakitangan dan kami menerangkan dan bercakap. Bagi saya ia memalukan kerana kita tidak boleh berkelakuan sedemikian dan hanya boleh memohon maaf.

Cole Palmer kini telah menjaringkan 20 gol dalam saingan Liga Perdana Inggeris musim ini. (Sumber Gambar: Sky Sports)

“Saya memberitahu mereka bahawa ini kali terakhir saya menerima perangai sebegini. Lain kali jika mereka yang terlibat dalam situasi seperti ini, mereka akan dikeluarkan. Ini bukan gurauan.

“Ia sangat jelas dan saya telah menjelaskan kepada mereka dan melalui anda, kepada peminat dan semua orang bahawa Cole Palmer adalah pengambil, dan kemudian jika Palmer mahu memberikannya kepada yang lain dia boleh. Tetapi tidak dengan cara ini. Ia menyedihkan situasi yang berlaku dan kita semua telah bersetuju ia tidak boleh berlaku lagi,” katanya lagi.

Palmer kini mengumpul 20 gol Liga Perdana Inggeris dalam kempen sulung yang luar biasa di Stamford Bridge sejak berpindah dari Manchester City musim panas lalu. Dia kini menyamai Erling Haaland di bahagian atas carta penjaring gol, dengan Ollie Watkins di tempat kedua dengan 19 gol untuk musim ini.