LIGA Perdana Inggeris (EPL) 2022/2023 telah selesai dengan jayanya pada tengah malam Isnin. Selepas Manchester City mengunci status juara, kini ketiga-tiga pasukan yang diturunkan sudah diketahui.

Southampton adalah pasukan pertama yang disahkan ditendang keluar dari EPL untuk beraksi di Liga Kejuaraan. Soton, walaupun berada di tangga tercorot, membuat ‘hiburan’ akhir terhujung minggu dengan seri 4-4 menentang Liverpool.

Leicester City dan Leeds United juga mengesahkan mengiringi Southampton ke diturunkan pangkat. Sebaliknya, Everton terselamat daripada penyingkiran menewaskan Bournemouth 1-0.

Leicester menutup musim ini dengan kemenangan 2-1 menentang West Ham United di Stadium King Power.

Keputusan ini sia-sia kerana perolehan 34 mata masih ketinggalan dua mata kepada Everton, yang berada di kedudukan ke-17.

Leeds sangat kecewa ketika melayan kunjungan Tottenham Hotspur. Di Elland Road, pasukan Sam Allardyce tumbang 1-4.

“Sukar untuk diterima. Kami tahu kami perlu memenangi perlawanan dan berharap sesuatu akan berjaya untuk kami. Ia tidak,” kata kapten Leicester, Jonny Evans kepada Sky Sports.

Walaupun mereka diturunkan pangkat, Evans percaya Leicester akan kembali ke EPL tidak lama lagi. Untuk rekod, The Foxes adalah pemenang Liga Perdana musim 2015/2016.

“Ini kelab yang hebat. Saya pasti kelab ini akan bangkit semula,” katanya.