JURULATIH AS Roma, Jose Mourinho berdepan hukuman kerana konfrontasinya dengan pengadil Anthony Taylor. UEFA secara rasmi mendakwa Mourinho

Mourinho dan kakitangannya beberapa kali memaki hamun Anthony Taylor ketika Roma dikalahkan Sevilla pada final Liga Europa, Khamis lalu. Jurulatih asal Portugal itu berasa jengkel kerana pengadil telah membuat keputusan yang merugikan pasukannya.

Selepas perlawanan tamat, Mourinho menunggu pegawai perlawanan di tempat letak kenderaan di stadium Puskas Arena. Bekas pengurus Chelsea, Inter Milan, Real Madrid, Manchester United dan Tottenham Hotspur mengutuk mereka.

Kritikan Jose Mourinho terhadap pegawai perlawanan berterusan dalam sesi sidang media. Keadaan semakin panas kerana peminat Roma turut menyasarkan Anthony Taylor dan keluarganya di kawasan lapangan terbang Budapest.

Tindakan Mourinho itu mendapat kritikan di sana sini, manakala beberapa penyokong Roma pula didakwa membuat kekecohan. UEFA kemudian membuka siasatan kes ini.

Melaporkan dari pelbagai sumber, UEFA mengumumkan bahawa telah mengenakan tuduhan terhadap Jose Mourinho kerana menghina atau menggunakan kata-kata kasar terhadap pegawai perlawanan. Selain itu, UEFA turut mengenakan dakwaan kepada dua kelab: Roma dan Sevilla kerana beberapa siri rusuhan kerana gelagat penyokong mereka.

UEFA hanya akan mengumumkan hukuman Jose Mourinho selepas pertuduhan itu dijawab. Mourinho kini diancam dengan denda besar ditambah penggantungan sekurang-kurangnya dua perlawanan.