NEYMAR secara rasmi menyertai kelab Arab Saudi Al Hilal dari Paris Saint-Germain (PSG).

Ini diketahui dari video pengenalan Neymar di akaun media sosial Al Hilal, pada Selasa. Dalam video berdurasi 1 minit 10 saat itu, Neymar memperkenalkan dirinya sebagai sebahagian daripada pasukan yang digelar Al-Za’eem.

“Saya di sini, di Arab Saudi. Saya Hilali,” kata Neymar sambil menunjuk ke arah simbol Al Hilal yang berada di sebelah kiri jersi pasukan.

Pengumuman rasmi ini menjadikan Neymar seorang lagi bintang bola sepak yang memilih untuk mengambil bahagian dalam liga Arab Saudi. Neymar mengikut jejak langkah pemain terkemuka lain seperti Cristiano Ronaldo, Karim Benzema, serta rakan senegaranya Roberto Firmino.

Kehadiran Neymar juga menjadikan skuad Al Hilal lebih mantap. Pasukan Jorge Jesus telah membawa masuk Kalidou Koulibaly, Ruben Neves, Malcom dan Sergej Milinkovic-Savic.

Neymar dilaporkan direkrut oleh Al Hilal dari PSG dengan nilai perpindahan €90 juta. Bekas pemain Barcelona itu memperoleh gaji €320 juta selama dua musim.

Neymar mendedahkan bahawa langkah menyertai kelab Arab Saudi, Al Hilal adalah keputusan tepat dalam karier bola sepaknya.

Bintang Brazil itu memberi alasan bahawa Al Hilal adalah kelab gergasi dan terbaik di benua Asia.

“Al Hilal adalah kelab gergasi dengan peminat yang hebat, dan yang terbaik di Asia. Saya rasa ini adalah keputusan yang tepat, pada masa yang tepat, dan dengan kelab yang sesuai.

“Saya suka menang dan menjaringkan gol. Saya merancang untuk terus melakukannya di Arab Saudi dan bersama Al Hilal,” kata Neymar seperti dipetik Aljazeera.