PORTUGAL telah berpisah dengan jurulatih Fernando Santos selepas pasukan itu tersingkir di peringkat suku akhir Piala Dunia 2022 kepada Maghribi, lapor Persekutuan Bola Sepak Portugal (FPF) pada Khamis.

Santos, 68, mengambil alih tugas pada 2014 dan membimbing Portugal merangkul kejuaraan antarabangsa senior pertama mereka apabila menewaskan Perancis pada perlawanan akhir Euro 2016. Bekas bos pasukan kebangsaan Greece itu turut mengetuai Seleccao merangkul kejuaraan Liga Negara-Negara UEFA 2019.

Bagaimanapun, tempoh perkhidmatannya berakhir kekecewaan di Qatar dengan kekalahan mengejut 1-0 kepada Maghribi. Dia mempunyai kontrak sehingga Euro 2024.

“Persekutuan Bola Sepak Portugal dan Fernando Santos bersetuju untuk menamatkan perjalanan yang sangat berjaya yang bermula pada September 2014.

“Selepas salah satu penyertaan terbaik yang pernah dilakukan oleh pasukan kebangsaan di peringkat akhir Piala Dunia, di Qatar, FPF dan Fernando Santos memahami bahawa ini adalah masa yang sesuai untuk memulakan fasa baharu.

“Lembaga FPF kini akan memulakan proses memilih jurulatih kebangsaan seterusnya,” tulis kenyataan FPF.

Dalam mesej video yang penuh emosi, Santos berkata bahawa menjadi jurulatih Portugal adalah “impian yang menjadi kenyataan” dan “matlamat hidup” yang dia penuhi.

“Apabila anda mengetuai kumpulan, anda perlu membuat beberapa keputusan yang sukar.

“Adalah perkara biasa bahawa tidak semua orang gembira dengan pilihan yang saya buat tetapi keputusan yang saya ambil sentiasa memikirkan apa yang terbaik untuk pasukan kami.”

Kontroversi turut menyelubungi pasukan Portugal di Qatar, dengan Santos memutuskan untuk menggugurkan bintang ternama, Cristiano Ronaldo untuk perlawanan pusingan 16 pasukan menentang Switzerland.

Keputusan Santos dibuat berikutan Ronaldo menunjukkan kekecewaan yang nyata apabila digantikan dalam perlawanan sebelumnya menentang Korea Selatan, terbukti apabila pengganti Goncalo Ramos menjaringkan hatrik dalam kemenangan 6-1.

Santos sekali lagi memulakan Ronaldo di bangku simpanan ketika menentang Maghribi sebelum membawanya masuk pada awal separuh masa kedua ketika Portugal tersingkir tanpa diduga. Selepas itu Santos menegaskan dia tidak menyesal dengan keputusannya.

ARTIKEL BERKAITAN : Kemenangan besar bukti Portugal lebih menakutkan tanpa Ronaldo

“Saya tidak fikir begitu, tiada penyesalan,” kata Santos. Saya fikir ini adalah pasukan yang bermain dengan sangat baik menentang Switzerland. Cristiano Ronaldo adalah pemain yang hebat, dia datang ketika kami fikir ia perlu, jadi tidak menyesal.

“Jika kami mengambil dua orang yang paling kecewa, itu adalah Cristiano Ronaldo dan saya sendiri. Sudah tentu kami kecewa, tetapi itu adalah sebahagian daripada tugas jurulatih dan pemain.”

Bercakap mengenai masa depannya sendiri pada masa itu, Santos berkata: “Saya mengulangi apa yang saya katakan sebelum pertandingan, saya ada perbincangan dengan presiden dan apabila kami kembali ke Portugal kami akan menangani isu kontrak saya.”

Banyak media Portugal telah melaporkan bahawa nama seperti pengurus AS Roma, Jose Mourinho (gambar), jurulatih bawah 21 tahun negara Rui Jorge dan bos Lille Paulo Fonseca sedang dipertimbangkan sebagai calon pengganti.

Mourinho tiba lebih awal pada hari Khamis di wilayah selatan Portugal, di mana AS Roma akan bermain tiga perlawanan persahabatan, tetapi berdiam diri apabila disoal oleh wartawan mengenai penggantian Santos.