CRISTIANO Ronaldo mengungkapkan kata-kata yang cukup menarik bagi membandingkan liga di dunia sehari selepas Inter Miami secara rasmi memperkenalkan Lionel Messi.

Ronaldo menjelaskan pandangannya mengenai pertandingan bola sepak dunia ketika ditanya tentang kemungkinan kembali ke Eropah dan peluang bermain di Amerika Syarikat selepas perlawanan pra musim Al Nassr menentang Celta Vigo, awal pagi Selasa.

“Saya tidak akan kembali bermain di Eropah, pintu sudah tertutup sepenuhnya. Saya berusia 38 tahun, selain bola sepak Eropah sudah hilang kualitinya, hanya Liga Perdana (konsisten), mereka mendahului liga lain,” kata Ronaldo seperti dipetik oleh NBC.

“Liga Saudi lebih baik daripada MLS (Major League Soccer). Saya 100 peratus pasti saya tidak akan kembali ke kelab Eropah. Saya membuka jalan untuk liga Saudi dan kini semua pemain datang ke sini,” katanya ketika ditanya mengenai kemungkinan bermain di negara Uncle Sam.

Kata-kata ini seolah-olah menghidupkan semula saingan CR7 dengan LM10 yang muncul lebih sedekad lalu ketika kedua-dua pemain itu berada di kemuncak kegemilangan mereka.

Kini Ronaldo mempertahankan Al Nassr selepas meninggalkan Manchester United pada awal 2023. Sementara itu, Messi memilih Inter Miami sebagai kelab baharunya selepas menamatkan kontrak di Paris Saint-Germain.

Langkah kedua-dua pemain itu kemudian mengundang nama besar di pentas bola sepak Eropah untuk diikuti.

Ramai pemain terkenal telah memilih untuk berpindah ke liga Arab Saudi seperti Karim Benzema, N’Golo Kante dan Marcelo Brozovic.

Sementara itu, Sergio Busquets kembali dalam pasukan bersama Messi selepas Inter Miami melengkapkan perpindahan pemain tengah veteran Sepanyol itu.