Select Page

Undian Piala FA : Kedah, Penang hangatkan pertembungan utara seawal pusingan pertama

Undian Piala FA : Kedah, Penang hangatkan pertembungan utara seawal pusingan pertama

UNDIAN Piala FA 2023 yang berlangsung pada Jumaat menyaksikan sebanyak 20 pasukan akan bersaing untuk edisi ke-32.

Antaranya yang mencuri tumpuan adalah pertembungan antara juara lima kali Piala FA, Kedah Darul Aman FC yang akan melakukan perhitungan lebih awal dengan melayan kunjungan Penang FC di Stadium Darul Aman pada pusingan pertama.

Sudah tentu ia akan menjadi perlawanan yang dinantikan apabila Kedah yang kini dibimbing Nafuzi Zain bakal menerima tentangan sengit daripada anak buah Manzoor Azwira Abdul Wahid yang dilihat begitu bersedia membentuk pemain terbaik musim ini.

Selain penyertaan 14 pasukan Liga Super, sebanyak enam pasukan dari Liga M3 iaitu Imigresen FC,Kuala Kangsar BRM FC, Manjung City FC, Melaka FC, PIB Shah Alam FC dan Sains FC akan turut bersaing di kejohanan Piala FA, kali ini.

Undian melibatkan kedudukan pasukan untuk pusingan pertama sahaja melibatkan riga pasukan terbawah Liga Super musim 2022 (Sri Pahang FC, Kedah dan Penang) selain tiga pasukan terbawah Liga Premier 2022 (Kelantan United FC, PDRM FC dan Perak FC) 6 pasukan Liga M3 bagi mencari empat slot ke pusingan 16.

Manakala enam kelab teratas dari Liga Super musim 2022 (Johor Darul Ta’zim, Terengganu FC, Sabah FC, Negeri Sembilan FC, Selangor FC dan Kuala Lumpur City FC) bersama dua kelab teratas Liga Premier 2022 (Kelantan FC dan Kuching City FC), layak secara automatik ke pusingan 16.

Tiada undian bagi perlawanan pusingan 16 bagi enam kelab teratas Liga Super 2022 dan dua kelab teratas Liga Premier yang layak secara automatik dengan laluan ke pusingan seterusnya berdasarkan kedudukan ‘seeding’ iaitu mengikut posisi liga musim 2022.

 

Undian turut menyaksikan skuad Perak FC dan Sri Pahang FC yang turut perlu mengharungi pusingan pertama musim ini.

Perak yang merupakan juara sulung Piala FA yang mula dipertandingkan pada musim 1990 pastinya ada misi tersendiri untuk cuba memberi kejutan kepada Sri Pahang yang kali terakhir menjuarai kejohanan pada tahun 2018.

Perlawanan pusingan pertama Piala FA bakal berlangsung 8 Mac dengan aksi final dijangka berlangsung pada 22 Julai 2023 di venue yang akan diputuskan MFL.

Video Terkini

Loading...