BEKAS penyerang Manchester United, Wout Weghorst telah menyalahkan pengurus, Erik Ten Hag atas kesukarannya ketika dipinjamkan ke United musim lalu.

Penyerang Belanda itu merupakan pembelian mengejut dari Burnley berikutan kejayaan Piala Dunia 2022 bersama Belanda.

Dia hanya berjaya mencetak dua gol dan memberi tiga bantuan dalam 31 penampilannya untuk United, dan kelab itu memilih untuk tidak membuat perjanjian itu kekal. Walaupun rekod pencapaian golnya teruk di United, dia telah mempertahankan penglibatannya dengan pasukan itu.

Sebagai gantinya, dia menyertai kelab Bundesliga, Hoffenheim dan menjaringkan empat gol dan satu bantuan dalam 14 perlawanan untuk pasukan barunya.

Dalam temubual bersama The Mirror, dia berkata: “(Ketika saya menandatangani) mereka adalah bulan yang sangat berjaya di mana kita hampir tidak pernah kalah. Saya juga sangat penting untuk pasukan, sebagai kedua-dua titik fokus permainan dan hubungan kerja keras antara bahagian tengah dan serangan.”

“Hanya gol saya yang ketinggalan. Itu mengganggu saya dan menjadi alasan mengapa saya kehilangan tempat permulaan. Liga Perdana setakat ini adalah liga paling sukar di dunia, Tetapi kami jarang menjadi pasukan dominan yang mencipta peluang. Dan cara kami bermain juga berbeza dengan yang biasa saya lakukan.”

Namun, dia mengakui bahawa dia sepatutnya menjaringkan lebih banyak gol: “Di Jerman dan Turki, pasukan selalu bermain untuk saya. Saya adalah penghujung barisan, sementara di United, saya perlu memastikan orang lain boleh bersinar. Saya rasa saya berjaya melakukannya dengan baik. Tetapi apa sahaja cara anda melihatnya, saya lebih suka menjaringkan gol lebih kerap.”

Weghorst difahamkan sedang dipinjamkan ke Besiktas ketika United menghubunginya, dan dia mengakui bahwa panggilan dari The Red Devils terasa seperti mimpi.

“Suatu hari ejen saya, Simon Cziommer, menghubungi saya dan berkata ‘’ada dua kelab yang berminat dengan kamu’. Pertama dia memberitahu saya tentang Brentford dan kemudian dia tiba-tiba menjerit ‘Wout, United mahukan kamu!’ Saya menjatuhkan telefon dan menangis,” ujarnya.

Dia berkata hubungan erat dengan Pengarah Sukan Besiktas membolehkannya beralih dari liga Turki ke Red Devils: “Hubungan saya dengan Pengarah Sukan Besiktas sangat baik saya menjelaskan kepadanya bahawa itu adalah impian masa kecil saya untuk bermain untuk Manchester United.”

Weghorst menjelaskan bahawa emosinya muncul ketika dia menyaksikan kelab baharunya bermain untuk pertama kalinya menentang Manchester City: “Saya memasuki stadium ajaib itu untuk kali pertama dalam hidup saya dan ketika duduk di tempat duduk saya, melihat sekeliling dan mendengar sorakan penyokong, ia membuatkan saya beremosi.

“Itu adalah saat saya menyedari bahawa ini adalah kelab saya sekarang. Kemudian saya menonton salah satu perlawanan bola sepak terhebat di bumi. Sudah tentu, saya telah bermimpi tentang ini sebagai seorang budak lelaki muda. Tetapi untuk melihat ia benar-benar berlaku membuatkan saya gementar.”