PENGURUS Jose Mourinho telah mendedahkan mengapa Chelsea sebelum ini menjual bakat-bakat masa depan Liga Perdana Inggeris (EPL) iaitu Kevin De Bruyne dan Mohamed Salah dengan mendakwa mereka adalah ‘kanak-kanak yang tidak sabar’ mencapai peluang.

Bekas pengurus legenda The Blues itu, yang membawa tiga gelaran Liga Perdana ke Stamford Bridge pada 2005, 2006 dan 2015, merupakan pengurus ketika Chelsea memutuskan untuk menjual De Bruyne ke Wolfsburg dan Salah ke Roma.

Kedua-dua De Bruyne dan Salah telah berkembang menjadi dua bintang terbaik EPL sejak meninggalkan London Barat. Ini menyebabkan beberapa penyokong mengkritik keputusan Chelsea dan Mourinho untuk melepaskan mereka.

De Bruyne dianggap sebagai pemain tengah terbaik dalam dunia bola sepak ketika beraksi di padang, memenangi pelbagai trofi bersama Manchester City, termasuk Treble musim lalu.

Sementara itu, Salah, juga pemenang Liga Perdana dan Liga Juara-Juara, terus mencipta gol ketika beraksi bersama Liverpool, menjaringkan gol ke-200 buat kelab itu minggu lalu menentang Crystal Palace.

Mourinho mendedahkan kedua-dua bintang tersebut tidak sabar di Stamford Bridge dan ingin pergi dalam usaha untuk mendapatkan lebih banyak peluang beraksi di pasukan utama.

“Sejujurnya, mereka pergi kerana ingin pergi. Mereka pergi kerana mereka tidak mahu menunggu,” kata Mourinho dalam podcast Obi One.

“Sejarah membuktikan bahawa pilihan mereka adalah tepat kerana mereka mempunyai kerjaya yang cemerlang, tetapi kadang-kadang kanak-kanak membuat keputusan seperti itu kerana mereka tidak mahu menunggu, atau mereka tidak mempunyai kesabaran untuk tenang dan menunggu saat yang tepat. Kadang-kadang, kerjaya mereka bergerak ke arah yang salah.”

Salah menyertai Chelsea dari Basel pada tahun 2014 dan hanya membuat 19 penampilan sebelum memulakan babak baru di Serie A Itali. Dia dipinjamkan ke Fiorentina pada pertengahan musim 2014-15 dan menghabiskan musim seterusnya dipinjamkan ke Roma, yang mengaktifkan pilihan pembelian bernilai £17 juta (RM101.09 juta) untuk menandatangani penyerang itu pada musim panas.

Mourinho yang kini menjadi jurulatih utama Roma, mendedahkan bagaimana dia ‘berperang’ untuk membawa Salah ke Chelsea hampir 10 tahun lalu dan menegaskan bahawa dia tidak ‘melepaskan’ pemain itu.

“Apabila orang mengatakan saya melepaskan Salah, saya mengatakan sebaliknya. Saya membeli Salah. Saya yang berkata beli pemain itu. Dan kemudian Chelsea, pada satu ketika, memutuskan untuk menjual. Dia ke Fiorentina dan Roma dan bukan keputusan saya. Saya katakan biarkan dia dipinjamkan jika dia rasa dia perlu bermain setiap minit setiap perlawanan.”

Sementara itu, De Bruyne membuat sembilan penampilan untuk Chelsea semasa dua musimnya di kelab itu, menghabiskan kempen 2012-13 sebagai pinjaman di Werder Bremen sebelum menyertai Wolfsburg pada 2014.

Membandingkan pemergian Salah dengan De Bruyne, Mourinho menambah: “Ia serupa dengan Kevin. Kami pergi ke pra-musim di Asia. Kami pergi ke Indonesia, Thailand, dan Kevin akan dipinjamkan ke pasukan Jerman.”