DATUK Ahmad Najmi Abdul Razak dilantik sebagai pengurus pasukan skuad hoki lelaki kebangsaan yang baharu, menggantikan Datuk Mirnawan Nawawi.

Keputusan itu dibuat barisan kepimpinan Konfederasi Hoki Malaysia (KHM) selepas posisi itu dikosongkan secara automatik sebaik pasukan kebangsaan dibubarkan awal tahun ini.

Pengumuman mengenainya dibuat Presiden KHM, Datuk Seri Subahan Kamal sekali gus mengesahkan Najmi yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Pasukan Kebangsaan sebagai individu paling layak untuk mengemudi skuad baharu Speedy Tigers dikendali Sarjit Singh.

Datuk Seri Subahan Kamal, Presiden KHM yakin Datuk Ahmad Najmi Abdul Razak calon paling sesuai sebagai pengurus pasukan kebangsaan lelaki.

“Saya sudah berbincang dengan Datuk Majid Manjit Abdullah (Pengerusi Jawatankuasa Kejurulatihan) dan Datuk Najmi sendiri untuk melantik beliau sebagai pengurus pasukan.

“Walaupun dia Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Pasukan Kebangsaan, tapi kami merasakan beliau juga adalah orang yang paling layak kerana beliau paling dekat dengan pasukan.

“Oleh itu, untuk pasukan lelaki, Datuk Najmi sebagai pengurus pasukan kebangsaan,” kata Subahan ketika ditemui media selepas majlis berbuka puasa KHM, pada Sabtu malam.

Datuk Seri Subahan Kamal, Presiden KHM beramah mesra dengan pengadil Liga Hoki Kebangsaan 2024 yang turut hadir pada majlis berbuka puasa KHM.

Datuk Seri Subahan Kamal, Presiden KHM melayan petugas media yang hadir pada majlis berbuka puasa semalam.

Awal tahun ini, KHM membuat keputusan untuk pembubaran skuad senior dan remaja lelaki kebangsaan untuk membina semula pasukan yang baharu.

Speedy Tigers gagal dalam misi melayakkan diri ke Sukan Olimpik Paris 2024 selepas terlepas pingat emas di Sukan Asia Hangzhou apabila menamatkan saingan di tempat keenam.

Malaysia yang kemudiannya beraksi di pusingan kelayakan di Muscat, Oman turut gagal mengesahkan tiket ke Paris apabila mengakhiri kempen di tempat kelima.

Sarjit Singh, ketua jurulatih hoki kebangsaan (lelaki) sudah memiliki senarai 30 pemain yang dipilih daripada 46 yang dipanggil menyertai kem latihan pusat dan pemilihan skuad kebangsaan.

Skuad lelaki remaja negara pula menamatkan saingan Piala Dunia di Kuala Lumpur di kedudukan ke-12.

Dalam pada itu, Sarjit memaklumkan senarai 30 pemain yang disenarai pendek bagi mengikuti latihan kebangsaan fasa dua, akan diumumkan pada esok.

Beliau memberi bayangan bahawa senarai itu akan dibarisi majoriti pemain muda.

“Secara kasarnya kita sudah ada 30 pemain dan itu akan diumumkan pada Isnin ini. Kebanyakannya pemain muda dan seperti saya maklumkan dari awal lagi, pemain senior itu kita hanya ada dalam tiga atau empat pemain sahaja dan yang lain, semua pemain muda,” katanya.