SERGIO Perez akan meneruskan kariersebagai pemandu Red Bull Racing hingga musim 2026 selepas pasukan Milton Keynes mengesahkan lanjutan kontrak beberapa tahun kepada kontrak Mexico itu.

Perjanjian sedia ada Perez ditandatangani pada 2022, telah ditetapkan untuk tamat pada penghujung musim ini, tetapi Red Bull mahu mengekalkannya sekurang-kurangnya untuk dua musim berikutnya.

Perez, bagaimanapun, akan melanjutkan tempohnya di Red Bull ke musim kelima dan seterusnya, setelah menyertai pasukan itu dari Racing Point kini Aston Martin pada tahun 2021.

Perez, 34, berkata mengenai pembaharuan kontraknya: “Saya sangat gembira untuk memberikan masa depan saya kepada pasukan yang hebat ini. Ia adalah satu cabaran seperti tiada perlumbaan lain untuk Oracle Red Bull Racing, baik di trek mahupun di luar trek.

“Saya gembira untuk tinggal di sini untuk meneruskan perjalanan kami bersama-sama dan menyumbang kepada sejarah hebat pasukan ini selama dua tahun lagi. Menjadi sebahagian daripada pasukan adalah satu cabaran yang besar, dan yang saya suka.

“Kami mempunyai cabaran hebat tahun ini dan saya mempunyai kepercayaan penuh kepada seluruh pasukan bahawa masa depan cerah di sini dan saya teruja untuk menjadi sebahagian daripadanya.

“Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua orang atas semua kepercayaan yang mereka berikan kepada saya, ia adalah banyak dan saya mahu membayarnya kembali dengan keputusan cemerlang di landasan dan di luar landasan. Saya fikir kami mempunyai banyak kerja yang perlu dilakukan, kami mempunyai lebih banyak kejuaraan untuk dimenangi bersama.”

Bos pasukan Red Bull, Christian Horner menambah: “Sekarang adalah masa yang penting untuk mengesahkan barisan kami untuk 2025 dan kami sangat gembira untuk terus bekerjasama dengan Checo.

“Kesinambungan dan kestabilan adalah penting untuk pasukan dan kedua-dua Checo dan Max adalah gabungan yang berjaya dan mantap, memastikan penamat satu-dua pertama kami untuk pasukan dalam kejuaraan tahun lepas.

“Checo mempunyai permulaan yang baik untuk 2024 dengan tempat kedua di Bahrain, Arab Saudi dan Jepun dan kemudian podiumnya di China. Beberapa perlumbaan yang lalu adalah sukar, terdapat penumpuan pada grid, tetapi kami yakin dengan Checo dan menantikan kembalinya ke prestasi yang terbaik, yang sering kami lihat.

“Tahun lepas adalah musim unicorn dan kami perlu bekerja keras untuk mengekalkan kejuaraan kami, tetapi kami yakin dengan barisan pemain kami dan dengan pasukan secara keseluruhan, yang penting dalam apa yang membentuk kejuaraan sengit tahun ini.”

Perez menduduki tempat kelima dalam kedudukan selepas lapan daripada 24 pusingan musim ini, di belakang Verstappen, dua pemandu Ferrari dan Lando Norris dari McLaren.