BINTANG Manchester United, Rasmus Hojlund berkata dia adalah ‘orang yang paling bahagia di dunia’ selepas gol pertama Liga Perdana Inggeris (EPL) yang mengukuhkan kemenangan dramatik United menentang Aston Villa.

“Saya orang paling bahagia di dunia sekarang. Anda boleh lihat dalam perayaan juga. Kami percaya sehingga akhir dan kami tunjukkan banyak watak,” kata Hojlund.

“Ia adalah salah satu hari terbaik dalam hidup saya. Sudah lama saya berada dalam Liga Perdana, jadi saya gembira untuk mendapatkan gol pertama dan semoga saya boleh meningkat dari situ.”

Pada hari pemilik bersama baharu, Sir Jim Ratcliffe menulis kepada penyokong yang menyatakan cita-citanya, Pengarah Sukan INEOS, Sir Dave Brailsford menyaksikan perlawanan dari tempat duduk di Old Trafford ketika United diejek selepas ketinggalan dua gol.

Namun, Alejandro Garnacho menyamakan kedudukan United dan Hojlund menjaringkan gol EPL pertamanya pada percubaan ke-15 untuk merampas kemenangan 3-2 pada minit ke-82.

Villa mendahului dengan gol daripada John McGinn dan Leander Dendoncker sebelum Garnacho memulakan serangan balas bagi United.

“Ia satu perasaan yang hebat. Kami adalah Manchester United, kami kebelakangan 2-0, dan kami tidak pernah menyerah. Ia adalah kemunculan semula yang hebat daripada pasukan,” kata bintang muda Argentina itu.

“Kami hanya perlukan satu gol untuk kembali dalam perlawanan. Hanya untuk mendapat gol pertama dan terus menekan. Terlalu ramai yang bercakap tentang penyerang-penyerang di Manchester United, kami tidak pernah menjaringkan gol, jadi saya sangat gembira untuk Rasmus juga.”

Gol tersebut datang pada masa yang tepat bagi pengurus di bawah tekanan, Erik ten Hag, selepas pembelian Ratcliffe yang melabur 25 peratus dalam saham kelab dengan nilai £1.3billion (RM7.65B) diumumkan pada malam Hari Natal selepas kajian strategik selama 13 bulan.

“Saya tidak rasa ia memberi kesan kepada pemain. Bagi saya, saya sentiasa dimaklumkan tentang keseluruhan proses, jadi saya tahu apa yang sedang berlaku. Kami sedang menanti. Saya rasa ia adalah positif untuk kelab yang mereka melangkah masuk,” kata Ten Hag.

“Mereka mempunyai banyak pengalaman dalam sukan di peringkat tertinggi: Formula Satu, pasukan berbasikal, kelab bola sepak. Mereka hanya boleh membantu dan menyokong kami untuk mencapai sasaran kami. Mereka mahu bekerjasama dengan kami dan kami mahu bekerjasama dengan mereka.”

Terdahulu, Ratcliffe menulis kepada peminat dengan berjanji untuk melakukan apa sahaja untuk membawa United kembali ke puncak bola sepak dunia.