SOUTHAMPTON akan menentang Leeds United untuk mendapatkan tempat dalam Liga Perdana selepas mara ke final playoff Kejuaraan dengan kemenangan 3-1 menentang West Bromwich Albion pada hari Jumaat.

Skuad kendalian Russell Martin menghampiri kenaikan pangkat hasil gol pembuka separuh masa kedua Will Smallbone dan dua gol lewat Adam Armstrong pada aksi separuh akhir kedua di St Mary’s.

Tandukan Cedric Kipre pada saat-saat akhir bukanlah saguhati buat Albion yang berada di luar kelas.

Membida untuk menamatkan penantian setahun mereka daripada Liga Perdana Inggeris selepas tersingkir musim lalu, Southampton akan menuju ke Wembley pada 26 Mei untuk perlawanan yang dianggap sebagai perlawanan bola sepak terkaya dunia.

Selepas perlawanan pertama tanpa jaringan di Hawthorns pada hari Ahad, Southampton layak menang, dengan persembahan yakin mereka menunjukkan mengapa mereka menduduki tempat keempat dalam jadual, 12 mata di hadapan Albion di tempat kelima.

Perdana Menteri Britain, Rishi Sunak, peminat terkenal Southampton, bersorak dari tempat penonton ketika anak buah Martin menjawab rayuan pengurus mereka sebelum perlawanan untuk “menyerang permainan sehingga anda tidak boleh berlari lagi.”

Leeds telah menumpaskan Norwich 4-0 di Elland Road pada perlawanan kedua separuh akhir yang lain pada Khamis, dengan bos Canaries, David Wagner dipecat pada hari Jumaat.

Pemecatan yang dikira kejam itu menggariskan bahawa kelab-kelab Liga Kejuaraan akan melakukan apa sahaja untuk menjadi sebahagian daripada Liga Perdana Inggeris yang penuh dengan kekayaan.

The Saints tidak berbeza tetapi mereka berjaya untuk menunjukkan kekuatan mereka dengan mengawal permainan selepas terselamat daripada ketakutan awal oleh West Brom.