MAX Verstappen muncul juara GP Jepun Formula 1 (F1) 2023 di Litar Suzuka, petang Ahad. Verstappen menamatkan saingan di hadapan selepas menduduki petak pertama dan terus mendahului dari awal.

Tempat kedua dihuni oleh Lando Norris yang ketinggalan 19.387 saat dan Oscar Piastri kurang 36.494 saat di belakang Verstappen.

Kemenangan Verstappen juga membantu Red Bull memastikan kejuaraan pengeluar dunia. Gelaran ini juga merupakan gelaran kedua berturut-turut Red Bull.

Verstappen memulakan perlumbaan dengan baik. Pelumba dari Belanda itu memastikan kedudukan sebagai ketua perlumbaan walaupun Lando Norris cuba menghimpitnya.

Insiden itu juga berlaku selepas permulaan kerana perlanggaran antara pemandu. Kejadian ini melibatkan Lewis Hamilton, Sergio Perez, Valtteri Bottas, Esteban Ocon yang menyebabkan kereta keselamatan itu memasuki trek.

Verstappen selesa berada di kedudukan hadapan memasuki pusingan ke-19. Dia berada 1.140 saat di hadapan George Russell yang menduduki tempat kedua.

Keadaan tidak banyak berubah ketika memasuki pertengahan perlumbaan. Verstappen terus bergerak pantas. Verstappen muncul dengan pantas dan sukar untuk dikejar oleh Norris dan Oscar Piastri.

Dengan baki sekitar sembilan pusingan sehingga penamat, Charles Leclerc berada pada kedudukan keempat. Persaingan sengit kemudian tercetus antara Russell, Hamilton dan Carlos Sainz untuk kedudukan kelima.

Verstappen tidak lagi dipintas sehingga dia akhirnya menduduki tempat pertama, diikuti oleh Norris dan Piastri.

Kedudukan keempat menjadi milik Leclerc yang diikuti Hamilton, Sainz dan Russell yang menduduki tempat kelapan dalam GP Jepun F1.