ARAB Saudi secara rasmi melancarkan tawarannya untuk menjadi tuan rumah Piala Dunia 2034 pada Jumaat, hampir empat bulan selepas badan induk dunia bola sepak Fifa mengumumkan negara itu adalah satu-satunya calon.

Tawaran itu dibuat dua tahun selepas negara jiran Qatar menjadi tuan rumah Piala Dunia pertama di Timur Tengah.
Kempen itu di bawah slogan “Berkembang Bersama”, Persekutuan Bola Sepak Arab Saudi (SAFF) mendedahkan logo bidaan, laman web, serta filem bidaan pendek yang meraikan “semangat, semangat dan kepelbagaian bola sepak di Arab Saudi”.

“Kempen ini dikuasakan oleh harapan dan impian 32 juta orang di Arab Saudi,” kata ketua unit bidaan SAFF, Hammad Albalawi, dalam satu kenyataan.

“Tanggungjawab kami adalah untuk menyerahkan tawaran terbaik yang mungkin kepada Fifa, membanggakan negara kami dan memenuhi amanah yang diberikan kepada kami oleh lebih daripada 130 Persatuan Ahli di seluruh dunia yang menyokong tawaran kami.”

Di bawah agenda pembaharuan Wawasan 2030 Putera Mahkota Mohammed bin Salman, yang bertujuan meletakkan Arab Saudi sebagai hab pelancongan, perniagaan dan sukan, kerajaan itu telah melabur banyak dalam sukan.

Pada Rabu, Dana Pelaburan Awam (PIF) Arab Saudi mengumumkan “perkongsian strategik pelbagai tahun” dengan ATP, badan induk tenis lelaki.

Sejak 2021, PIF telah melabur banyak dalam beberapa sukan utama, termasuk menubuhkan jelajah golf LIV, saingan kepada PGA, dan membeli kelab Liga Perdana Inggeris, Newcastle United.

Ia juga memiliki empat kelab dalam Liga Pro Saudi dan telah memikat bintang global termasuk Cristiano Ronaldo dan Neymar dengan gaji besar.

Image

Ronaldo meluaskan pengaruh pemain lain menyertai Liga Pro  Saudi.

Pelaburan itu telah membawa kepada tuduhan kerajaan itu “membasuh sukan” kritikan antarabangsa terhadap rekod hak asasi manusianya.

Arab Saudi pada mulanya berminat untuk membida Piala Dunia 2030 bersama Mesir dan Greece tetapi idea itu telah ditinggalkan pada Jun, membuka laluan untuk bidaan tiga benua Sepanyol, Portugal dan Maghribi, dengan tiga perlawanan di Amerika Selatan.

Arab Saudi mengumumkan hasratnya untuk membida acara 2034 pada 4 Oktober, sebaik prosedur itu dilancarkan.

Hasil daripada penggiliran benua itu, Fifa hanya “menjemput” negara anggota konfederasi Asia dan Oceania untuk memohon — sekali gus menolak kawasan tradisional bola sepak.

Pada satu peringkat, Indonesia telah mempertimbangkan bidaan bersama dengan Australia, atau negara lain seperti New Zealand, Malaysia dan Singapura, tetapi pada 19 Oktober ia bersetuju untuk menyokong bidaan Arab Saudi.

Australia juga merupakan pesaing tetapi menarik balik minatnya pada Isnin berikutan keputusan Konfederasi Bola Sepak Asia untuk menyokong bidaan Saudi.