PERSATUAN Bola Sepak Malaysia (FAM) menerima sekitar AS$7.6 juta (kira-kira RM35 juta) menerusi Program Pembangunan ‘FIFA Forward‘  Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa dari 2016 hingga 2022.

Menurut laporan Fifa Forward Global mengenai aktiviti pembangunan yang dikeluarkan badan induk bola sepak dunia itu pada Jumaat, ia berjumlah 78.6 peratus daripada jumlah kelayakan AS$9.9 juta untuk Malaysia.

Laporan itu turut menjelaskan bahawa AS$2.5 juta dibelanjakan untuk pentadbiran dan tadbir urus, manakala AS$1.6 juta dibelanjakan untuk infrastruktur dan AS$1.3 juta untuk pertandingan dalam dua kitaran pertama program antara 2016 dan 2022.

Manakala, inisiatif bola sepak wanita menerima AS$0.7 juta, diikuti dengan perbelanjaan operasi tidak digunakan/bola sepak (AS$0.7 juta), pembangunan kapasiti (AS$0.4 juta), peralatan dan lain-lain (AS$0.2 juta), dan pasukan kebangsaan (AS$0.2 juta).

“FAM menjalin kerjasama dengan Program Fifa Forward untuk memastikan pemain bola sepak negara mendapat kemudahan latihan terbaik di ibu pejabat FAM (Wisma FAM). Lebih AS$560,000 dana Fifa Forward telah digunakan untuk menyampaikan padang rumput, menaik taraf lampu limpah dan menyediakan bangku untuk pemain dan pegawai.

“Kerja itu bermula pada 2019 dan telah disiapkan tepat pada masanya untuk pasukan B-15 lelaki Malaysia menguji permukaan rumput baharu pada Julai tahun itu, di mana pada masa itu lampu peringkat tinggi juga telah siap,” kata laporan itu.

Fifa berkata, pihaknya meluluskan lapan projek di Malaysia, dengan lebih AS$2.1 juta dibelanjakan.

Menurut laporan itu, Fifa telah menetapkan kira-kira AS$ 2.8 bilion untuk pelaburan dalam 211 persatuan ahlinya, serta dalam konfederasi dan pelbagai persatuan zon/serantau, untuk meningkatkan pembangunan bola sepak di wilayah mereka di bawah program yang dilancarkan pada Mei 2016.

Kitaran seterusnya yang dikenali sebagai Forward 3.0 akan bermula pada Januari 2024, dengan Fifa berjanji untuk menyediakan sehingga AS$8 juta setiap kitaran empat tahun.