LEGENDA Tottenham, Teddy Sheringham menggesa pasukan itu untuk mendahului Arsenal dalam menandatangani pemain Ivan Toney pada Januari.

Spurs telah meraih kejayaan sejak memindahkan Heung Min Son ke peranan No 9 namun mengalami kesulitan untuk menewaskan pasukan walaupun mencipta banyak peluang.

Walaupun mereka telah menjaringkan gol dalam setiap perlawanan musim ini, Spurs hanya berjaya menjaringkan lebih daripada dua gol dalam dua perlawanan iaitu ketika menentang Burnley dan Newcastle.

Bekas penyerang, Sheringham percaya bahawa Toney dari Brentford akan menjadi penyelesaian terbaik untuk mereka menjadi pasukan yang banyak menjaringkan gol.

Sheringham menggesa Spurs segera untuk mendapatkan pemain penyerang.

Toney pada masa ini digantung kerana larangan perjudian tetapi difahamkan dia akan bebas bermain semula pada 17 Januari.

Brentford dikatakan mahu £100 juta (RM592.9 juta) untuk penyerang yang juga diminati oleh pasukan Arsenal dan Chelsea.

Mengenai isu membawa Toney ke kelab itu, Sheringham berkata kepada Gambling Zone: “Semua orang bercakap tentang Arsenal mendapatkan Ivan Toney pada Januari. Nampaknya dia satu-satunya pemain dalam posisi penyerang tengah yang mungkin tersedia dalam jendela perpindahan akan datang.”

“Saya ingin melihat Tottenham merebutnya dari Brentford sebelum Arsenal melakukannya. Toney mempunyai keistimewaan. Dia membawa dirinya dengan baik dan berpotensi menjadi pemain penting di sebuah kelab,” ujar Sheringham.

Sheringham  berpendapat Ivan Toney adalah yang paling sesuai.

“Semua orang mencadangkan dia boleh menjadi penutup acara untuk Arsenal, tetapi saya rasa dia boleh menjadi pemain penting untuk Tottenham buat masa ini. Dia boleh memimpin serangan Tottenham.

“Anda memerlukan orang yang membawa segalanya bersama. Pemain yang dapat memimpin barisan, meregangkan pertahanan, mengawal bola dan membawa orang lain bermain. Saya lihat Ivan Toney sebagai pemain yang mampu melakukan itu,” tambahnya.

Sheringham turut menegaskan bahawa dia gembira dengan pekerjaan yang dilakukan Ange Postecoglou sejak mengambil alih kelab, tetapi dia perlu menyelami skuad itu untuk mencapai matlamatnya di Spurs.

Dia menambah: “Masa depan kelab kelihatan cerah di bawah kendalian Ange. Dia kini mempunyai Romero kembali, Van de Ven akan kembali pada Tahun Baru dan kedua-dua pemain itu memberi anda kestabilan di bahagian pertahanan.”

“Untuk Tottenham terus bergerak ke arah yang betul dan memberikan peluang terbaik kepada kelab untuk layak ke Liga Juara-Juara, mereka memerlukan lebih banyak kualiti. Tanpa ragu.”