BINTANG Perancis Paul Pogba dikenakan penggantungan empat tahun daripada bola sepak oleh tribunal anti doping Itali selepas diuji positif testosteron Ogos lalu.

Pogba segera mengeluarkan kenyataan menerusi laman sosial dan akui sedih, terkejut serta akan membuat rayuan kes ini.

Pemain Juventus itu menegaskan keputusan hukuman itu tidak wajar. Dia mengaku sedih dan terkejut dengan ayat tersebut.

“Hari ini saya menerima maklumat daripada Tribunale Nazionale Anti-Doping berhubung keputusan mereka dan saya percaya keputusan itu tidak betul.”

“Saya sedih, terkejut dan pilu kerana segala yang saya bina dalam kerjaya profesional saya kini telah dirampas,” kata Pogba di akaun Instagramnya.

Pogba menyatakan bahawa dia tidak pernah secara sengaja dan sedar mengambil bahan terlarang. Dia sedar sepenuhnya tentang piawaian yang mesti dipegang dalam dunia bola sepak profesional.

“Apabila saya bebas daripada larangan (memberi kenyataan), cerita penuh akan menjadi lebih jelas, tetapi saya tidak pernah secara sedar dan sengaja mengambil suplemen yang melanggar peraturan anti-doping.”

“Sebagai atlet profesional, saya tidak pernah melakukan apa-apa untuk meningkatkan prestasi saya dengan menggunakan bahan terlarang. Dan saya tidak pernah merendahkan atau menipu rakan-rakan atlet dan penyokong mana-mana pasukan yang saya pernah bermain atau hadapi,” kata Pogba.

Pogba yakin dia akan merayu keputusan ini. Pogba kini berusia 30 tahun dan jika hukuman itu berkuat kuasa, dia hanya boleh kembali bermain pada usia 34 tahun.

“Sebagai susulan kepada keputusan yang diumumkan hari ini, saya akan merayu kepada Mahkamah Timbang Tara Sukan,” tulisnya lagi.

Pogba dijatuhi hukuman empat tahun selepas dua ujian ke atas sampel A dan Bnya mengandungi bahan terlarang. Ujian ini telah dijalankan dalam aksi Juventus bertemu Udinese pada awal musim ini.